Globala målen lättläst för barn

Ursäkta mig … hallå. Har du en minut? Det här är viktigt. Vi behöver din hjälp. Tänk dig att du reser i rymden. Du letar efter intelligent liv. Du har rest ett tag eftersom rymden är – väldigt rymlig. Du har redan sett miljontals planeter utan något liv alls. Bara massor av syra, lava, den typen av saker. Inga lockande semestermål direkt. Och då ser du den – Jorden!

Jorden – Globala målen lättläst för barn
Jorden – Globala målen lättläst för barn

En liten prick i rymden – en prick fylld av vatten, sten och jord, och med en atmosfär där luften går att andas. Kanske finns det liv där ute i rymden, men här på jorden finns det liv överallt, på land, i vattnet, i luften – växter, insekter, fåglar, fiskar. Mängder av levande varelser – några vackra och några, ärligt talat, lite märkliga. Och människor! Miljarder av människor som du och jag. Du vet, vackert och hyfsat intelligent liv.

Människor
Människor

För det mesta är vi människor rätt lika annat intelligent liv på jorden. Vi börjar alla som små frön och med rätt förutsättningar växer vi upp och mognar. För att göra det behöver vi alla samma grundläggande saker. Och då menar jag inte mobiltelefoner, sneakers och Facebook. Utan rent dricksvatten, ren luft och hälsosam mat. Utan det här klarar vi oss inte särskilt länge, oavsett hur smarta våra telefoner är. Den goda nyheten är att jorden har tillräckligt av det här för att det ska räcka till oss alla. De dåliga nyheterna är att vi har några riktigt allvarliga problem framför oss.

Klimatförändringarna
Klimatförändringarna

För det första har vi klimatförändringarna. Sättet vi lever på idag skadar just dom saker vi behöver för att leva. Vi använder oss av fossila bränslen som förgiftar luften vi andas. Vi börjar få brist på rent dricksvatten och vi slösar rent vatten på sådant som inte ens är nödvändigt. Allt det här påverkar klimatet. Och det är bara några av problemen! En annan stor utmaning är ojämlikhet. Vissa människor på jorden har mycket mer än de behöver. Medan andra knappt har så att det räcker. Många lever i extrem fattigdom. Så borde det inte vara. Miljoner människor saknar läkemedel och sjukvård som kan förhindra att de blir sjuka. Eller som kan bota dem om de blir det. Många barn klagar över att de måste gå i skolan. Medans miljontals barn som vill gå i skolan inte har den möjligheten. Är det rättvist?

Miljontals barn som vill gå i skolan inte har den möjligheten
Miljontals barn som vill gå i skolan inte har den möjligheten

Saken är den att det är vi som orsakar de här problemen. Så därför kan vi fixa dem också, om vi alla hjälps åt och använder vår kreativitet. Låt mig förklara. Alla levande varelser har superkrafter. Fåglar kan flyga. Men, inte vi människor. Hundar har bra luktsinne, det har inte vi, men det är inte alltid är en dålig sak. Växter renar luften och skapar syre som vi kan andas. Men vi människor har en superkraft som andra varelser inte har. Vi är de mest kreativa varelserna, någonsin! Våra huvuden är fulla av kreativa idéer och vi är bra på att skapa saker. Med den superkraften har vi redan förändrat världen, om och om igen och löst tusentals problem. Så låt oss göra det igen!

De goda nyheterna är att vi har en plan. En plan som bara kan lyckas med din hjälp. Det finns en organisation i världen som representerar befolkningen i 193 länder. Den är helt och hållet till för att bevara fred och för att hjälpa oss att samarbeta. Du kanske har hört talas om den – Förenta nationerna, eller FN. FN har en handlingsplan: Globala målen för hållbar utveckling.

Globala målen för hållbar utveckling
Globala målen för hållbar utveckling

Globala målen är 17 mål som ska skydda planeten från klimatförändringar och göra världen tryggare, rättvisare och mer jämlik för alla. Målen ska vara uppfyllda till år 2030. Det bästa med de här målen är att vi kan hålla koll på hur det går för oss att nå dem. Vi kan ge oss själva en klapp på axeln om det går bra och om inte, försöka ännu mer. År 2030 är inte långt borta – så vi måste börja direkt!

Det finns massor vi kan göra om vi arbetar tillsammans och är kreativa Vi kan börja med att sprida kunskap om målen. Så ta reda på mer om målen och berätta om dem för ALLA. Och be alla du berättar för att i sin tur berätta för fler! Sen – och det här är den spännande delen – kolla om det finns något praktiskt du själv kan göra för att verkligen hjälpa till. Om vi inte slösar med mat, vatten och elektricitet hjälper det oss att skydda planeten. Om vi alla står upp för människor som behandlas orättvist och respekterar varandras mänskliga rättigheter, så gör det också stor skillnad.

Sprida kunskap om globala målen
Sprida kunskap om globala målen

Det finns 17 olika globala mål. Så en mängd olika sätt för dig att hjälpa till! Vi behöver också nya idéer och nya sätt att göra saker på. Tänk om det inte var någon skillnad mellan killar och tjejer när det gäller hur trygg man känner sig, vilka vänner man har och vilka platser man kan vistas på? Tänk om vi hittade nya sätt att göra vatten rent och drickbart? Tänk om vi kunde återvinna allt vårt avfall? Vad mer tror du att vi skulle kunna göra? Vi lever alla på jorden, och vi är alla beroende av jorden för att leva. Vi har så många olika kulturer men vi har bara en planet. Om vi lyckas ta hand om den och om varandra, om vi kan fördela det vi producerar på ett rättvist och hållbart sätt, då har vi allt vi behöver just här. En dag kanske vi hittar intelligent liv på andra planeter. Men fram tills dess, låt oss göra allt vi kan för att skapa ett hållbart liv, för alla, här hemma på planeten jorden.

Globala målen