Kretsloppsplanen

Visste du att för hundra år sedan slängde vi bara trettio kilo sopor per person och år. Typ två mjölkpaket i månaden! Hade du klarat det idag?

Trettio kilo sopor per person och år
Trettio kilo sopor per person och år

Nej, idag är det femhundra kilo per person och år. Det är som att slänga en hel soffa i månaden. Det är ju helt sjukt! Så här kan vi inte ha det. Därför har min och nio andra kommuner skapat en gemensam kretsloppsplan som ger oss verktyg och möjligheter att puffa oss i rätt riktning. Utan att det blir krångligt och svårt. Puff puff. Det tycker jag verkar bra för framtiden – och nej, det räcker inte med att byta till tvättsåpa! Vi måste tänka större.

Behöver du verkligen de där nya prylarna?
Behöver du verkligen de där nya prylarna?

Vi måste MINSKA inflödet av nya material och produkter i kretsloppet. Seriöst, behöver du verkligen de där nya prylarna? Det är väl smartare att låna, eller använda det du redan har? Vi måste ÖKA livslängden på våra material genom återbruk och återvinning i kretsloppet. För det gamla är ju det nya nya! Och vi måste STOPPA det onödiga spillet från kretsloppet. Det betyder: inget skräp i naturen – och att det som verkligen, verkligen måste slängas, sorteras rätt.Hur gör vi detta? Jo! Till exempel minskar vi matsvinnet genom att lära oss unga om matlagning på rester, kommunen kan köpa återbrukade kontorsmöbler och elektronik till sina kontor och vi kan minska nedskräpningen av fimpar med smarta askkoppar i städerna.

Det finns massor av små och stora insatser som vi kan göra. Alla kan göra något och tillsammans kan vi göra allt! Besök kretsloppsplanen.se för inspiration och vägledning.