Vad kan man göra för att bidra till globala målen?

Hej … Hallå … det är jag igen. Jag vill bara prata lite till om de globala målen. Det finns mycket du kan göra för att målen ska bli verklighet. Men det kan vara svårt att komma igång. Och … vi behöver alla lite hjälp ibland. Särskilt när problemen kan verka enorma. Jag är här för att knuffa dig i rätt riktning – och det bästa stället att börja på är faktiskt precis just här, med den person som du känner bäst – dig själv!

Många saker du gör i ditt liv påverkar de globala målen. Allt från vad du köper, till vad du äter, till hur du behandlar andra människor. Till och med en liten förändring kan göra skillnad. Och vem vet – du kanske startar en kedjereaktion som förändrar hela världen?

Dig själv
Dig själv

Så hur bestämmer du dig för vad just du ska göra? Börja med att ställa några frågor till dig själv. Hur är du som person? Vad bryr du dig om? Vad är verkligen viktigt för dig? Gör en lista över de saker som du bryr dig om och fundera på vad du kan förändra i ditt liv som kan påverka just de sakerna positivt.

Kanske älskar du havet, djuren som lever i vattnet och vill ha rena hav och sjöar för dig och dina vänner att simma i? Om du slutar att använda plastflaskor, sugrör eller plastpåsar så minskar du risken för att de hamnar i våra hav och vattendrag och förorenar dem.

Kanske bryr du dig om att få en bra utbildning i en skola som känns trygg? Om du ser till att du behandlar alla så som du själv vill bli behandlad och respekterar deras rättigheter, så kommer många andra att göra samma sak för dig – och då blir skolan en plats där alla kan känna sig glada och redo att lära sig nya saker.

Kanske bryr du dig om miljön och vill därför börja äta mindre kött? Eller sluta äta kött helt och hållet?

Kanske är det något helt annat? Fundera lite för att komma på vad som är viktigt för just dig att förändra. Glöm inte att berätta för andra vad du bestämmer dig för att förändra. De kanske vill förändra samma sak? Och vipps… så har du skapat en folkrörelse!

Tänk sedan på ditt lokala samhälle med Globala målen i bakhuvudet. Hur skulle det kunna bli lite bättre?

Gå ut, fundera och titta dig omkring. Och sen titta lite mer. Fråga människor vad de tycker. Prata med många olika människor så att du får många olika svar. Fråga alla – ibland har de tystaste rösterna de bästa idéerna. Och försök att inte dra några förhastade slutsatser eller spinna vidare på första bästa idé. Om du tar lite tid och tänker efter så kommer dina idéer bli ännu bättre. Du kan arbeta med vänner eller familj eftersom vissa saker är svåra att göra ensam och det är kul att ha ett team.

Kanske behöver er park fixas till? Kan du organisera en städdag? Kanske finns det människor där du bor som är hungriga? Kan du organisera ett soppkök? Kanske finns det platser som du och dina vänner undviker för att ni inte känner er säkra där? Hur kan ni arbeta tillsammans för att förändra det? Eller kanske är det något helt annat!

Ta din tid att klura och fundera. Föreställ dig hur saker och ting skulle kunna vara om du fick skapa ett drömsamhälle. Jobba utifrån den bilden och tänk på vilka förändringar som krävs för att det ska bli verklighet. Gör en lista på alla människor som behöver vara med och sätt igång! Du kommer märka att vissa saker fungerar och andra inte – men det är bra att fortsätta att försöka. Många bäckar små, och när du har uppnått något litet kommer du våga tänka ännu större.

De politiker som ansvarar för ditt land fattar många beslut varje dag. Så det är viktigt att vi inte låter dem glömma de Globala målen. Om du visar politikerna hur mycket du bryr dig om målen så kommer de att arbeta ännu hårdare för att vi ska nå dem. Oavsett om det är miljö, hälsa, utbildning eller någon annan fråga du brinner för så är det nästan alltid kopplat till ett mål och någon i regeringen som är ansvarig för det.

Och glöm inte företagen – de har personal som ansvarar för hållbarhet också. Fråga dem vad de gör. Berätta vad du gör. Kanske kan du arbeta tillsammans med dem? Du kan be om att få träffa dem och börja samarbeta! Och sluta inte där. Det finns en hel värld att tänka på.

Låt FN veta att du bryr dig om de Globala målen. Det hjälper dem att få länderna i världen att samarbeta mer. Det bästa sättet att få deras uppmärksamhet på är att berätta hur du kom igång och vad du och dina vänner har uppnått. Då ger du dem en verklig historia att berätta, och berättelser kan vara riktigt övertygande.

Globala målen
Globala målen

Nu vet du vad du behöver göra för att hjälpa till. Ta ett djupt andetag. Sätt igång. Och visa hur mycket du bryr dig.